MENÜ

Akváriumi Dekorációk I. rész

Dátum: 2010.05.10    Írta: Ramen

 

Előzetes:

Jó ha tisztába vagyunk vele, hogyha kirándulunk és megtetszik 1 kő mintázata vagy formája és az akváriumunkba szánjuk, akkor jó, ha még a vízbe helyezés előtt elvégzünk rajta 1 savtesztet. Ha heves pezsgésbe kezd, akkor nem tehetjük be egy High – tech növényes akváriumba!

CaCO3 + 2 HCl --> CaCl2 + CO2+ H2O

(CaCO3 = mészkő, HCl = sósav)

Ennek az oka , hogy ezekben az akváriumokban CO2 –os tápozás is van, ami vízzel reakcióba lépve szénsavat hoz létre.

CO2 + H2O --> H2CO3

A szénsav (H2CO3) pedig oldja ezeket a köveket így a kövünk szép lassan elbomlik, a víz pedig keménnyé válik.

CaCO3 + H2CO3 --> Ca(HCO3)2

A túl kemény vízben a növények nem képesek rendesen felvenni a tápanyagokat.

Ha nem kezd el pezsegni a kő, akkor kezelve a követ, be lehet helyezni a vízbe.

A következő köveket bátran használhatjuk,  nem kell elvégezni a savtesztet:

Seiryu kő

Seiryu kő egy szürke árnyalatú kő , éles szélekkel és számos repedéssel. Barázdált felületéből kifolyólag, egy sziklás hegység hangulatát kelti. Az iwagumi stílusú akváriumokban az egyik  legnépszerűbb kő, tökéletesen mutat alacsony növényekkel, mint például glossostigma elationides.

A Seiryu kövek az akvárium viznének pH-ját és keménységét kismértékben megnövelhetik. Az ADA Aquasoil általános aljzatai a víz pH értékét csökkentik, ezzel kompenzálva a köveket.

Seiryu Kő

Nyasa kő

A Nyasa kő szürkés, világosszürkés színeivel rendkívül természetes hatású, mely vízbe téve egészen besötétedik és ez még jobban kiemeli a fehér erezetet a kőben.

 

A Nyasa kövek az akvárium viznének pH-ját és keménységét kismértékben megnövelhetik. Az ADA Aquasoil általános aljzatai a víz pH értékét csökkentik, ezzel kompenzálva a köveket.

Nyasa kő

Fuji kő

Megvásárolva a kiszemelt köveket világosszürkés színű a kő felülete, ami víz alatt egészen besötétedik, így a későbbiekben szinte teljesen feketévé válva díszíti az akváriumot. Az eltérő méretű kövek elhelyezésével játszadozva, kialakítható a legjobban tetsző elrendezés. Gyakran kötöznek rá helyenként Jávai mohát, amivel a Japán tájak hangulatát idézik. Vulkáni eredetű kőzet. Nevét a Fuji hegységről kapta.

 

A Fuji kövek az akvárium viznének pH-ját és keménységét nem befolyásolják.

Fuji kő

Indiai megkövesedett fa

Meleg színű kövek, melyek a természet egy pici megkövesedett részei.

A növények élénkzöld színeit jól kiemeli. Így a Japán stílusú akváriumi látképek alapeleme.

Alakja és formája egy vágó korong (flex) segítségével is könnyen alakítható.

 

A megkövesedett fa az akvárium viznének pH-ját és keménységét megemeli. Egyes halfajok szaporításánál azonban vízlágyítót kell alkalmazni. Az ADA Aquasoil általános aljzatai a víz pH értékét csökkentik, ezzel kompenzálva a köveket.
Indiai megkövesedett fa

Dragon kő

A Dragon vagy más néven Ohko kő egy szabálytalan formájú, egészen egyedi felületű kő. Ettől olyan jellegzetes és azonnal felismerhető minden akváriumban. A kő a vízben gyönyörű vöröses, sárgás színűvé válik. Így sárgás és vöröses árnyalatú dekorációkkal, talajjal remekül használható. A hasadékos forma miatt remekül párosítható moha, riccia, hemianthus és hasonló növényekkel.

A Dragon kő a víz kémiai értékeit nem változtatja.

Dragon kő

Manten kő

A Manten kő egy nagyon változatos kő, számtalan színben és formában előfordul.

A kövek igazi szikla benyomását keltik és könnyen használhatóak kis és nagy akváriumokban is. A hasadékos forma miatt remekül párosítható moha, riccia, hemianthus és hasonló növényekkel.

A Manten kő a legkedveltem kövek közé tartozik amiket iwagumi akváriumokban használnak.

Manten kő

Megkövesedett fa

A megkövesedett fa különleges színeivel nagyon jól alkalmazható sziklás növényes akváriumok, de terráriumok kialakításához is.
Egyedi formája és gyönyörű texturája igazán különleges hatást kölcsönöz az akváriumnak.
A kő a vízben vöröses, sárgás színűvé válik, így egyező árnyalatú dekorációkkal és talajjal harmonikus összkép hozható létre.

Megkövesedett fa

Light Pagoda kő

Egyedi formája és gyönyörű texturája igazán különleges hatást kölcsönöz az akváriumnak.

A Light Pagoda követ különleges réteges színezete különbözteti meg elsősorban a többi vöröses árnyalatú kőtől. A vízben vöröses, sárgás színűvé válik, így a hozzá hasonló árnyalatú dekorációkkal és talajjal harmonikus összkép hozható létre. Látványos rétegződései ámulatba ejtenek mindenkit. Ezeket a Light pagoda köveket nemcsak akvakertészek, hanem az akvarisztika más ágát űzők is előszeretettel használják.

Light Pagoda kő

Hozzászólás

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet