MENÜ

Akváriumi Dekorációk II. rész

Dátum: 2010.05.20     Írta: Ramen

 

A kezdeti layout (elrendezés) megfelelő kialakítása nagyon fontos. Hiszen ezt a késöbbiekben már nem igazán lehet változtatni. A nem megfelelően berendezett akvárium az indítás után számos problémához vezethet. Így elérkezett az idő, hogy az előző témát folytassam. Az akváriumi dekorációk  II. része az akvarisztikában jellemzően felhasznált fa típusok bemutatásáról szól.

 

Elsőként utazzunk is el a lugasok végtelen fürtjei felé... Vigyor

 

Szőlőtőke:

Elsősorban az ára és izgalmas formája miatt szokták használni. Ár alatt itt nem pénzt értem, hanem azt a "fáradságos" munkát amivel sikerül begyűjteni a megfelelő áldozatokat. Hátránya, hogy nem lehetünk benne biztosak, hogy nem okoz problémát a permetezésből származó méreg. Ugyanis a mérgek idővel kioldódnak a fából, ami végzetes következményekkel is járhat. A mérgeket nem lehet „kifőzni” , ebből kifolyólag csak abban az esetben használjuk díszítésre, ha 100%-ban biztosak vagyunk benne, hogy nem volt permetezve.

Ebben az esetben főzéssel és heteken át tartó áztatással kezeljük a szőlőtőkét és csak utána használjuk fel!

 

Szőlőtőke

 

Ha már eleget gyönyörködtünk borozgatás közben a látványban, utazzunk az országhatáron túlra...Vigyor

 

Vasfa vagy Dark Iron:

A Vasfa  rendkívül néhéz és tömör hordalékfa. A vízben gond nélkül elsüllyed.

Mivel nem olyan ágas-bogas, mint a Red Moor, több fa együttes használatával hozhatunk létre látványos kompozíciókat. Ha szükséges az ágak összekötözésével rögzíthetjük egymáshoz őket.

Akár 1 évig is színezhetik a vizet a nem megfelelő ideig való előáztatás miatt.

 

Dark Iron

 

Red Moor:

Red Moor egy rendkívül változatos dekorációs fa. Rengeteg kis ágának köszönhetően kiváló dekoráció. Ezeket a fákat is sokáig áztatják, így szintén csak az első hetekben színezik a vizet.

 

Red Moor

Mopane fa:

Mopane fa különösen lassan bomlik. Arra gyanakodtak, hogy valamilyen olajok felelősek mopane rothadás-ellenálló képességéért. A valódi okra azonban 1995-ben  a  Zimbabwei egyetem hallgatói jöttek rá. Mégpedig, hogy a mopane-nek van valamilyen gombaellenes és antibakteriális tulajdonsága.

 

Mopane

 

Manzaita fa:

Manzanita fa Amerikában őshonos. Jellemzője, hogy rettenetesen kemény. A Világ 10 legkeményebb fája közé tartozik. Napfény hatására világosszürke vagy fehér színűvé válik, amely így nagyon hasonlít az állati csontokhoz. Előszeretettel készítenek belőle bútorokat is, Néhány akvarista használja a manzanita fát, mint uszadékfát az akváriumában. Előnye, hogy a vízre nincs semmilyen hatással. Ennek oka, hogy a fából nem oldódik ki a tannin, ami másik fajtájú fáknál gyakran problémát okoz. Már hetekkel a felhasználása előtt érdemes vízbe áztatni, hogy mire bekerül az akváriumba már lent maradjon az aljzaton.

 

Manzaita

 

Mangrove gyökerei:

A Mangrove, a Fülöp-szigetekről származó, vörösesbarna alapszínű fa. Elég könnyű, így hosszabb áztatást igényel, hogy elsüllyedjen az akváriumban. Erősen színezi az akvárium vizét és puhasága miatt nagy kedvence az algázóknak.

 

Mangrove

Yati fa

A Yati fa durva struktúrájú, a mangróvénál keményebb, a vasfánál valamivel puhább uszadékfa.

 

Yati

 

Hozzászólások

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet