MENÜ

A metszés:

Célja kettős: szellős, koronaforma kialakítása, összbenyomást zavaró ágak, hajtások eltávolítása. Mindig a bonsai fa csúcsától kiindulva és lefelé haladva végezzük a metszést, úgy hogy az oldalágakat szintén a csúcstól kezdjük a fa törzse felé haladjunk. A metszés optimális időpontja a tavasz, ekkor gyorsabban forradnak a sebek. Kis ágacskáknál ferde, felfelé néző metszlapot alakítsunk ki. A meredeken felfelé törő hajtások kiküszöbölése érdekében lehetőleg lefelé néző rügyig metsszük vissza. A rügyhöz képest 2-3 mm ráhagyással metsszünk. Vastagabb ágak eltávolításakor a sebhelyet erre alkalmas eszközzel faragjuk homorú alakúra.

 

A drótozás:

Drótozás után a törzs vastagodását nem követi a rátekert szorítógyűrű nyúlása, így az edénynyalábok elszorulnak, a tápanyag és a hormonok szállítása torlódik, ennek hatására a korona gazdagon berakódik termőrügyekkel. A drótozást mindig alulról kezdjük. A drótot a törzs mellett ferdén szúrjuk be a talajba, és a fatörzsön spirál alakban tekerjük fel, sem túl szorosan, sem túl lazán. A törzs után a legalsó ág drótozása következik. Ezután az alulról számított második főágat, és így tovább. Ha az ág alakja közel ideális vagy metszéssel is javítható mellőzzük a drótozást. Elsősorban réz vagy alumíniumdrótot használjunk.

 

4:35-tól a drótozás szépen nyomon követhető!

Az átültetés:

Az átültetést a talajkimerülés teszi szükségessé, vagy ha a bonsai növény kinövi cserepét. Legkedvezőbb időszaka a tavasz. Miután késsel elválasztottuk a földlabdát az edény belső falától, metsszük meg kicsit a gyökereket. Két módszer az ideális: kis kerti kapirccsal óvatosan megtépdessük a gyökeret, vagy fél órai áztatás után erős vízsugárral kimossuk a földet a gyökerek közül és szikkadás után metszőollóval megkurtítjuk. Ezután a tálka alján lévő nagymérető lyukat fedjük be műanyaghálóval, és dróttal rögzítsük. Ezt követően egyujjnyi vízelvezető réteget, például zúzott követ terítsünk a tál aljára, majd erre 1-2 cm vastagságban bonsai földet. Állítsuk rá a megmetszett gyökerű bonsai-t, és töltsünk rá földet. Hegyes fapálcával tömjük a földmorzsákat a gyökerek közé. Ne töltsük tele teljesen az edényt, maradjon legalább 1-1,5 cm a felső peremig, és ujjunkkal finoman nyomogatva egyengessük a föld felszínét. Ezután apró lyukú öntözőkannával öntözzük meg, inkább többször kis adagokban. Fontos, hogy félárnyékban, erős széltől védett helyen tartsuk, amíg megerősödik a gyökérzet.

 

 

 

A teleltetés:

Vannak télálló, mérsékelten fagyérzékenyek, és fagymentesen teleltetendő bonsai fák. A télállókat szélvédett, fedett helyen, fagyálló cserepekbe ültessük háztető cserépszerűen megdöntve egymáshoz, és hőszigetelő anyaggal töltsük ki a bonsai-ok közti rést, a mérsékeltek fagyérzékenyeket hasonlóképpen, csak a hőszigetelő réteg teljesen borítsa be a bonsai-okat. A fagymentesen teleltetendőeket vagy fűtött szobában, vagy fűtetlen helyiségben tároljuk. (5-12 °C-on)

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet