MENÜ

A High - tech akváriumok 4 alappillérének a bemutatása!

Dátum: 2010.04.29    Írta: Ramen

 

Szűrés:

Erős szűrést alkalmaznak, ami nagyobb akvárium esetén kb. 10-szer forgatja meg óránként a vizet, de nano akváriumoknál ennél nagyobb megforgatási értéket is alkalmaznak. A versenyeken induló nano akváriumoknál előfordul 25x megforgatás is. Ezt a teljesítményt külső szűrők segítségével érik el. Nagy előny a belső szűrőkhöz képest, hogy jóval több szűrőanyag található bennük, ezzel több helyet adva a biológiai és kémiai szűrésnek. A szűrő kiválasztásánál a 2 legfontosabb érték a pumpateljesítmény (liter/ óra), és a pumpa emelési magassága. Mások tapasztalataiból kiindulva, itt sem a valós értékeket tűntetik fel a gyártók, hanem a szűrő üres járási teljesítményét. Azonban a 10x megforgatást ebből az üres járási teljesítményből számoljuk. Az emelési magasság pedig kiemelkedően fontos külső CO2 reaktor használata esetén, ugyanis ezek elég jelentősen viszafogják a flow-t (áramlást). Mondhatjuk úgyis, hogy az akváriumoknak a szűrő emelési magassága olyan, mint a kocsinál a motor nyomatéka.

 

aaaaaaaEheim szűrő Tetratec szűrő ADA szűrő JBL szűrő

 

Világítás:

A világítás is jóval erősebb, kb. 1W/l (watt/liter) érték a megfigyelhető.

50liter alatt nagyobb a W/l arány, míg 200liter felett elegendő a kisebb érték is. Ezt az információt is, mint sok mást, attól a személytől tudtam meg, akinek köszönhetően az aquascaping szélesebb körben elterjedt Magyarországon. Személy szerint Nigronak!

 

Ezt a fényerőt többféle fénycsővel is elő lehet állítani. Legtöbbször T5-ös fénycsöveket használnak. Ennek azaz egyszerű oka, hogy ugyanakkora hossz és kisebb keresztmetszet mellett, nagyobb a teljesítménye mint a T8-as fénycsöveknek. Használnak még kompakt (Power Compact) fénycsöveket is. Természetesen ezeket a fénycsöveket páramentes foglalattal és elektromos előtéttel látják el.

Leggyakrabban 6500K (Kelvin) színhőmérsékletű csöveket alkalmaznak az akvakertészek, ennek ellenére az ADA armatúráiban 8000K-es csövek találhatók.

Nature akváriumoknál a napi megvilágítás időtartama kb. 10 óra. Abban az esetben, ha ez az időtartam kevesebb, a növények nem fejlődnek rendesen; ha több, alga ’virágzáshoz’ (elszaporodáshoz) vezethet.

Egy új elmélet szerint, azonban a megvilágítás erősségétől függően ez az időtartam változhat!!

Világítás

 

CO2:

CO2 adagolásával elősegítik a növények fotoszintézisét. Egy komoly CO2 rendszernek elég borsos ára van, kezdve a palack, reduktor, mágnesszelep, viszafolyásgátló szelep, buborékszámláló, diffúzor megvásárlásával. Így sokan próbálkoznak más technikával is. Eddig a leghasználhatóbbnak az élesztős módszer tűnik. Ebben az esetben is szükség van a tűszelepre, buborékszámlálóra és a diffúzorra, de így a palack és a nyomáscsökkentő árát meg lehet spórolni.

CO2 szint ellenőrzése:

A CO2 szintet a drop checker-rel lehet ellenőrizni, amibe akváriumvizet és pH reagenset teszünk. Így, a Drop checker-rel a víz kémhatását mutatja ki. (Olyan, mint a kémia órán a lakmusz papír.) Ha a lámpa felkapcsolásánál ez a folyadék kék, majd 5 órával később zöld, akkor a beoldott CO2 mennyisége megfelelő!
-  Ha 5 órával a felkapcsolás után még mindig kék, akkor lúgos, vagyis emelni kell a
CO2 beoldás mennyiségét.
-  Ha sárgás a folyadék, akkor savas, tehát túl sok a CO2.

 

CO2

 

Tápozás:

A növények tápozása EI (Estimative Index) alkalmazásával történik. A kitalálója a Kaliforniában élő Tom Barr. Ennek a tápozásnak a lényege, hogy napi rendszerességgel adagoljuk a tápanyagokat, és a heti 50%-os vízcserékkel pedig elkerüljük, hogy túlságosan nagy dózisban legyenek  jelen a vízben.

EI tápozásnál a növények fejlődése felgyorsul, CO2 igény jelentősen megemelkedik.

 

Végezetül nézzünk meg pár, íly módon berendezett akváriumot:

 

 

 

 

A növényes akváriumoknak vagyis az aquascapingnek ezek a mozgató rugói


Hozzászólások

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet