MENÜ

Nano fa, avagy Bonsai??

Dátum: 2010.07.22   Írta: Ramen

 

Mióta az akvarisztika növényes ága elnyerte a tetszésemet, mindig tetszettek azok az akváriumok, melyben fákat utánoznak, vagy éppenséggel erdőket igyekeznek megvalósítani a rendelkezésre álló keretek között.

 

aaaaaaa

 

Az utcán sétálva megláttam egy bonsai árust és rögtön tudtam, hogy nekem is kell egy.

 

Ilex bonsai fa

 

A bonsai fák és az alakfák alapvetően ugyan azok. Különbség, hogy az alakfák a kertben vannak, míg a bonsaiok edényekben.

 

aaaaaaaaaaa

 

A természetesen növő fák, felveszik az adott fajtára jellemző lomb és ágszerkezetet. Ezzel szemben az alakfáknál és a bonsaioknál a cél, hogy koros fa hatását keltsük. A kívánt forma elérése drótozással és metszéssel történik.

 

A Bonsai világ kiemelkedő alakja Graham Potter, aki egy igazán kreatív ember. Számos alkalommal használ csiszoló gépet, és kézi lángszórót bonsai-ai alakítása közben. Videóit, merem ajánlani mindenkinek...

 

Bonsaiok gondozása:

A felesleges (általában felfelé törő) ágakat levágjuk és a maradékot a koros fákra jellemző módon ledrótozzuk. Odafigyelve, hogy ne nője be a fa a drótot. A vízszintesen vagy a vízszint alá hajló ágakon lévő új hajtásokat rendszeresen visszavágjuk. Ennek következtében sűrűsödnek. A nem megfelelő helyen lévő ágakat levágjuk és helyettük újakat nevelünk.

Nézzük meg kicsit részletesebben Nevetés

 

Leggyakoribb Bonsai stílusok:

Chokkan:

E stílus jellemzője az egyenesen felfelé növő, függőleges törzsű bonsai. Minden irányban kifejlődött gyökereivel kapaszkodik a talajba, melyek a föld felszínén jól látszanak. Ágrendszere szintén minden irányba nő.

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Moyogi stílusú bonsai:

Ennél formánál a törzs mindenfelé hajolva emelkedik a magasba úgy, hogy különböző irányú, három dimenzióban történő görbületek után a csúcs pontosan a földből kijövő törzs középpontja felett legyen. A törzs mindig ferdén nő ki a földből, arra támaszkodva és abba kapaszkodva gyökereivel.

 

aaaaaaaaaaa

 

Shakan bonsai forma:

Ez egy jobbra vagy balra enyhén megdőlt, ferde törzsű stílus. A törzsön az ágak rendszerint vízszintesen helyezkednek el. A fa gyökerei oldalt és a dőléssel egy irányban rendszerint vastagok és kapaszkodók, míg a megdőlt törzs alatt majdnem a lapos, ovális edény széléig támasztják a törzset.

 

aaaaaaaaaaa

 

Kabudachi stílus:

Kéttörzsű, ikertörzsű típusú fa. Egy gyökérzetből nő ki a két törzs. Ha a két törzs azonos vastagságú ikertörzsről beszélünk, ha különböző vastagságúak az egyik - a vastagabb törzsű - számít fő törzsként, mely magasabban van, mint a másik, alacsonyabban elhelyezkedő.

 

aaaaaaaaaaaa

 

Kengai bonsai stílus:

Kaszkád vagy vízesés stílus. A növény rendszerint nagyméretű, magas, négyszögletes vagy kerek edényből felfelé indul el, majd nagy ív után néhány hajlatot, görbületet leírva az edény szélén túlnyúlik, és mélyen az edény alá csüng.

 

aaaaaaaaaaaaa

 

Hokidachi stílusú bonsai:

Seprű stílus. A stílust egyenes, vastag törzs jellemzi, szép, szétterülő gyökérzettel. Ágrendszere a törzs felső végén minden irányban indul, fokozatosan vékonyabb és vékonyabb ágak egyenletes kifejlődésével szabályos gömbkoronát fejleszt.

 

aaaaaaa

 

Fukinagashi:

Szélfújta stílus. Ez a stílusú bonsai forma azt érzékelteti, hogy a fa törzse, ágai és lombja állandó viharos szél hatására egy irányba fordul.

 

aaaaaa

 

Yose-ue:

Erdő. Ahogy a neve is mutatja, ez a stílus egy erdő vagy egy facsoport létrehozását jelenti, leggyakrabban azonos fajtájú fákból.

 

aaaaa

 

Ishitsuki, Sekijoju bonsai stílus:

Az Ishitsuki sziklára vagy sziklamélyedésbe ültetett (a gyökere a sziklaüregbe nyúló) stílus. A Sekijoju abban különbözik, hogy ugyanilyen módon ültetik be, csak a gyökérzet beleér a tál alján lévő földbe.

 

aaaaaaaaaaaaa

 

Neagari:

Magasan kiálló gyökerű stílus. A Neagari hosszan kiálló gyökerű (gólyaláb) bonsai. A földből kiálló gyökér hossza a növény egyharmada, fele is lehet, és a léggyökerek, a gyökerek kis része a földbe lógnak

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

 

 

Felhasznált irodalom:

http://www.bonsaihungary.hu/big_bonsai

http://www.bonsai.net.nz/bonsai-stilusok.html

http://www.bonsai.net.nz/bonsai-gondozas.html

 

A Bonsaiok hálás teremtések, minnél több időt fordítunk rá, annál szebb lesz.

 

Hozzászólások

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet