MENÜ

Szűrőanyagok I. - Mechanikai szűrőanyagok

Dátum: 2011.01.24    Írta: Ramen


A szűrőanyagoknak 3 alapvető típusát különböztetjük meg. Ezek nem más, mint a mechanikai, biológiai, kémiai. Van speciális szűrőanyagok is, mint például az eheim biomech. Ami biológiai és mechanikai szűrőanyag is egyben.

 

Mechanikai szűrőanyag:

 

A mechanikai szűrőanyagok feladata a vízben lévő darabos szennyeződések. Mint például a levélmaradványok és mulm kiszűrése. Ezt a szűrőanyagot helyezzük a szűrő legalsó rekeszébe. Ez alatt már csak az ülepítő található.

 

 

Új akvárium indításakor célszerű használni, ugyanis az első pár hétben a növények eldobják emers leveleiket és submers leveleket növesztenek. Később, pár hét elteltével ez a szűrőanyag is helyettesíthető biológiai szűrőanyaggal. Egy növényes akváriumban ugyanis elengedhetetlen, a megfelelően nagy biológiai szűrőfelület. Ezt segítjük elő a mechanikai szűrőanyag biológiaira való cseréjével. Az ADA az első hónap után javasolja ezt a cserét.

 

Én személy szerint a szűrőmhöz kapott eheim biomechet használom az akvárium indítása óta. A mechpro-t nem is használtam, helyette inkább rögtön egy plusz zacskó biológiai szűrőanyagot helyeztem be.

 

BioMech

 

A szűrőben lévő szivacsok is mechanikai szűrőanyagoknak minősülnek. Mint például az eheimben a kék szivacs és a perlon vatta.

 

Kék szivacsPerlon vatta

 

Ezek közül a perlon vattát érdemes minden szűrő takarításnál cserélni (Tehát kb. 1-2 havonta). Míg a kék szivacsot többször is fel lehet használni. Véleményem szerint ez addig használható, amíg el nem szakad. Elég néhányszor kinyomkodni a vízcserekor leszívott vízben.

 

Hozzászólások

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet