MENÜ

Szűrőanyagok II. - Biológiai szűrőanyagok

Dátum: 2011.02.03    Írta: Ramen

 

 

Biológiai szűrőanyag:

 

A biológiai szűrőanyagok feladata, hogy a rajtuk megtelepedő „hasznos” baktériumok, lebontsák a vízben lévő ammóniát. Ezt a folyamatot nevezzük nitrifikációnak.

 

Nitrifikáló baktériumok

 

A nitrifikáció során a mikroorganizmusok az ammóniát nitráttá oxidálják. Ezt a nitrátot a növények hasznosítják. A nitrifikálók olyan aerob baktériumok, amelyek a redukált szervetlen vegyületek kémiai oxidációs energiáját hasznosítják. Szén autotróf életmódot folytatnak, amihez az egyedüli szénforrásuk a CO2.

A nitrifikációról részletesebben Nigro Blogján lehet olvasni.

 

Nitrogén Körforgalom

 

Mint már korábban említettem, célszerű a bejáratás időszaka után a mechanikai szűrőanyagot biológiaira cserélni. A növényes akvarisztikában elfogadott az a nézet, miszerint a biológiai szűrőanyagnak az akvárium térfogatának minimum 5% kell, hogy legyen. Természetesen minél nagyobb, annál jobb.

 

Szűrőanyagok

 

Szűrő takarítást ajánlatos óvatosan végezni, mert minden rossz mozdulat a bacik millióinak életébe kerül. Természetesen, nem lehet 100%-an kiküszöbölni. Éppen ezért baktérium startereket adunk a vízbe. Baktérium startereknek van folyékony (JBL Denitrol) és szilárd (ADA Bacter Ball) változata. Az utóbbit szűrőanyagok és az általános aljzatba szoktak helyezni, mivel lassan bomlik szét és hosszabb ideig adagolja a baktériumokat.

 

Baktérium starterek

 

Biológiai szűrőanyagok közül említenék párat:

- Eheim Substrat Pro

- ADA Bio Rio

- Seachem Matrix

 

Felhasznált irodalom:

http://www.tankonyvtar.hu/biologia/erdeszeti-okologia-080904-103

 

Hozzászólások

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet