MENÜ

Szűrőanyagok III. - Kémiai szűrőanyagok

Dátum: 2011.03.23    Írta: Ramen

 

A kémiai szűrőanyagok nem tartoznak a kötelező szűrő töltetek közé. Ezekkel a típusú anyagokkal vizünk minőségén és optikai jellemzőin javíthatunk. Tehát ha nincs igényünk arra, hogy kristálytiszta vizünk legyen és nem zavar,  hogy kicsit sárgásabb a víz, abban az esetben teljesen felesleges.

 

Ismét csak az ADA cégre hivatkoznék. Hiszen a mostani Book of ADA-ban láthatjuk, hogy ők hogyan indítják az akváriumokat, és azt is, hogy mit mikor végeznek. Itt derül ki, hogy a szűrőbe indításkor behelyeznek egy csomag NA Carbon-t majd ezt kb. 1,5 hónappal később helyettesítik biológiai szűrőanyaggal. Innentől kezdve csak biológiai szűrőanyagot használnak.

 

Egy szó, mint száz a kémiai szűrőanyagok hasznosak, de lehet nélkülük is lenni!

 

Léteznek egyszer (aktívszén), és többször használatosak (purigen) is. Én mind a kettőt használtam. Az aktívszenet az első 3 hónapban, majd az 1. szűrőtakarításnál purigen-t helyeztem a szűrőbe. Most a hosszú hétvégén került sor a 2. szűrőtakarításra, így kb. 2,5-3 hónapot volt a szűrőben. A kezdeti fehér szín teljesen eltűnt és helyette barna színű volt (Ez jelzi, hogy kimerült).

 

Seachem Purigen újratöltése:

Áztassuk be a kimerült barna purigent zsákkal vagy zsák nélkül 1:1 arányú víz és fehérítő (clorox, hypo) keverékébe. Kb. 1 nap alatt visszanyeri világos színét. (Ha mégse sikerültne elsőre teljesen regenerálni célszerű megismételni).

Arra lehet számítani, hogy hypo-val lassabban érjük el a kívánt hatást, mint Cloroxal!

 

Az újratöltés után következik az áztatása klórtalanító készítményben. Én erre a célre a Seachem Prime-ot fogom használni. Ez van is itthon és a gyártó is ezt javasolja. Ettől függetlenül bármilyen más klórtalanító készítmény is megfelelhet.

 

Nézzük a képeket:

(Nagyobb képekért katt a képekre)

Szűrőből kivéve ez a látvány fogadott. Látszik, hogy a cloroxos oldat már elkezdte a hatását a felső sávban!

Szűrőből kivéve

Első 24 órás cloroxos áztatás után:

1 napos clorox fürdő után

A 2. napi áztatás utáni látvány. Ez után leöntöttem az előző napi kioldódott lét róla és újra öntöttem rá friss vizet és cloroxot.

2 napos clorox fürdő után

A 3. napi cloroxos fürdő után, már következhetett a Klórtalanítós (purigenes) ázás!

Első prime-ban való áztató nap után

Tehát majdnem 3 hónap használat után nekem 3-szor kellett friss cloroxos vízbe tennem, hogy visszanyerje eredeti színét. Ebben az időszakban többször rázogattam, hogy ménnél jobb eredményt érjek el.

 

Ha az újratöltés után nem kerül azonnal vissza a szűrőbe, akkor semmiképp se szárazon tároljuk! Hagyunkrajta vizet ezzel elkerülve a kiszáradását! Én olyan 2 hónap múlva fogom ezt visszahelyezni, a következő szűrőtakarításkor.

 

Hozzászólások

 

Hírek

  • 2500 látogató
    2011-01-02 18:28:31

    Az oldal látogatottsága elérte a 2500 főt Szilveszter éjszaka!

  • Oldal indulása
    2010-04-12 11:31:07

    Weblap arculatának kialakítása

Asztali nézet